Opdrachtwerk en Vrij werk

Jan-Evert Zondag (1963) is fulltime professioneel fotograaf sinds april 2001. In zijn fotopraktijk Ardito maakt hij zowel opdrachtwerk als vrij werk.

Opdrachtwerk: Energie in beeld

De rode draad door Jan-Evert’s opdrachtwerk is ‘energie in beeld’. Na een start in de podiumsector met beelden van dans, theater en muziek, heeft Jan-Evert geleidelijk zijn blik verruimd tot andere omgevingen. Momenteel richt hij zich voornamelijk op industriële fotografie. Daarbij bedient hij organisaties in bouw/vastgoed, proces/maakindustrie, zakelijke dienstverlening en logistiek.

Naast actiefoto’s, portretten, productfotografie en beeld van interieur/exterieurs verzorgt Jan-Evert ook de specialismen luchtfotografie, 3D modellen en 360-graden panoramafotografie. Bij het laatste specialisme werkt hij o.a. samen met Google om voor bedrijven interieurs in beeld te brengen met de ‘Streetview’ techniek.

Vrij werk: Interfaces & Transitions

Daarnaast ontwikkelt Jan-Evert zijn vrij werk, met als belangrijk hoofdthema: “Interfaces & Transitions”, vrij vertaald: grensgebieden en overgangen.

Interfaces en transities nemen in onze natuur een zeer belangrijke plaats in. Op de overgang tussen water en lucht, land en water, land en lucht speelt zich bijna alle leven op aarde af. Op de overgang tussen water en land ontstaan in de natuur nieuwe levensvormen, en in onze maatschappij ontstaan oversteekplaatsen, steden, havens. Interfaces en overgangen zijn wezenlijk voor de zichtbaarheid: van een luchtbel in water of een waterdruppel in lucht, zie je niet het water of de lucht zelf, maar het licht dat reageert op de overgang via breking of weerkaatsing.

Interfaces en transities (overgangen) zijn een onmetelijke inspiratiebron, of het nu gaat over water/lucht, land/water, rivier/zee, stilstand/beweging, scherpte/onscherpte, structuur/wanorde. Veel van Jan-Everts vrij werk bestaat uit verkenningen van grensgebieden en studies van overgangen.